Я вже не раз писала про важливість того, щоб склад засобів було вказано на міжнародній номенклатурі косметичних інгредієнтів INCI (International nomenclature of cosmetics ingredients), найбільш чесної і відкритої для споживача. В її рамках про кожний компонент можна почитати хоч в Мережі, хоч в довіднику, різночитання виключені. Всі складникі наших засобів прописані на сайті саме в такому форматі. Але є і тут свої нюанси:

 

  • відсутність точних назв деяких компонентів. Так, іноді при виконанні певного механізму виробнику дозволяють вказати якийсь компонент у вигляді загальної назви або патентного коду «для захисту комерційної таємниці» особливо багато всього, навіть консерванти, може ховатися за скромним «Parfum»;

 

  • відсутність відомостей про походження, способи обробки, точному сорті компонента. Одне і те ж масло може бути родом з різних країн, по-різному оброблено, мати помітно відмінний жирнокислотний склад, все це впливає на властивостї засобу, і так з кожним компонентом;

 

  • ⠀відсутність відомостей для реального аналізу складу. INCI - просто список, процентне співвідношення речовин не впізнати навіть приблизно, різниця введення між 1 і 2, 2 і 3 і так далі позиціями може становити як завгодно багато. І виробники вміло цим користуються. Ви ж в знаєте, що велика частина промислових засобів - це вода, гліцерин і по крапельці всього того, що йде далі в списку?

 

  • відсутність відомостей про технологію приготування. Послідовність з'єднання компонентів, час, інтенсивність і тривалість впливу, якість обладнання - все це впливає на кінцевий результат.

 

  • відсутність відомостей про ефективність. Як все перераховане в графі «Склад» поєднується і працює - може пояснити вам тільки хімік або технолог (я намагаюся позначати основні механізми дії засобу простою мовою в описі до нього на нашому сайті і в профілі інстаграм, і, до речі, завжди рада розповісти ще докладніше).

 

Так що INCI – не INCI, а включати голову і чуйно спостерігати за своєю шкірою і її реакціями потрібно все одно. А я буду намагатися частіше писати, показувати і розповідати про нашу сировину, роботу формул, умовах виробництва і т.д.